5 manieren om circulaire steden te bouwen voor een duurzame toekomst

Ontwerpers, ingenieurs en uitvinders hebben de natuur altijd al als inspiratie gebruikt en hebben zo uiteenlopende innovaties gecreëerd als vliegtuigen (geïnspireerd door vogels), ventilatiesystemen (termieten), hogesnelheidstreinen (ijsvogels) en klittenband (bramen). Nu staat de natuur model voor circulaire steden - duurzame stedelijke systemen die afval en vervuiling minimaliseren door te verminderen, recyclen en hergebruiken.

De natuur is het perfecte model voor derglijke projecten. Het is tenslotte de OG recycler. Ze verspilt niets: dode planten en dieren vallen uiteen in voedingsstoffen die door de aarde worden verbruikt en vervolgens worden gebruikt om een nieuwe cyclus van levende wezens te creëren.


Wat is een circulaire stad? 

Circulaire steden zijn steden die overgaan van een lineaire economie naar een circulaire economie. In een lineaire economie worden grondstoffen gebruikt om goederen en producten te maken die vervolgens worden weggegooid zonder na te denken over hun mogelijke hergebruik. Volgens de Ellen MacArthur Foundation zijn steden in dit take-make-waste-systeem de grootste overtreders en produceren ze 50% van het wereldwijde afval en 60 tot 80% van de uitstoot van broeikasgassen. Maar er is een mogelijkheid voor verandering

Een circulaire economie is een systeem van ontwerpen, maken en gebruiken dat de beperkte grondstoffen van de planeet respecteert. In een circulaire economie worden producten en processen opnieuw ontworpen om afval en vervuiling te elimineren, worden producten en materialen hergebruikt en worden natuurlijke hulpbronnen vernieuwd.

groen gebouw

 

Hieronder vindt u 5 redenen om de stap naar een circulaire economie te zetten


1. Investeer in groene infrastructuur

Groene infrastructuur - een gepland netwerk van natuurlijke en seminatuurlijke gebieden - is één methode die steden kunnen gebruiken om afvalbeheer, stormwaterbeheer, hittestress, luchtkwaliteit en biodiversiteit aan te pakken. Groene daken en gevels kunnen bijvoorbeeld afval in de bouw verminderen door de levensduur van buitenoppervlakken te verlengen. Dakarchitectuur, zoals tuinen, kunnen een beschermende laag vormen tegen zonlicht en hoge temperaturen, waardoor de levensduur van traditionele platte daken wordt verdubbeld. Ook hebben groene gevels minder onderhoud nodig dan conventionele gevels. De isolerende effecten van groene daken en gevels helpen ook de binnentemperatuur het hele jaar door te reguleren, waardoor energie wordt bespaard. Nog een voordeel van begroeide oppervlakken? Ze zijn veel mooier om naar te kijken dan beton.

 

2. Gebruik civiel leiderschap om hernieuwbare bronnen te ondersteunen

De overgang van een lineaire naar een circulaire economie is geen kleine taak. Het is uitdagend en tijdrovend en brengt grote veranderingen met zich mee op het gebied van infrastructuur, bedrijfsmodellen, logistiek en sociaal gedrag. Om te beginnen moeten steden circulaire systemen creëren die economische groei scheiden van nieuw materiaalgebruik, hernieuwbare bronnen ondersteunen en deze zo lang mogelijk in de loop houden. Het integreren van circulariteit in gemeentelijk beleid betekent ook dat alle belanghebbenden in de publieke en private sector aan boord moeten stappen. Door de principes van de circulaire economie te ondersteunen, kunnen steden nog een ander voordeel ontdekken: ze kunnen lokaal ondernemerschap en innovatie helpen stimuleren.

 

3. Gebruik overgebleven bouwmaterialen

Waar gaat al dat glas, staal, hout en beton naartoe als gebouwen worden gerenoveerd of gesloopt? Op de vuilnisbelt, dezelfde plek waar het oude of uit de mode geraakte meubilair en de inrichting terechtkomen. Zelfs wanneer er nieuwe commerciële gebouwen worden gebouwd, worden restmaterialen, inclusief materialen die ongeopend en in perfecte staat zijn, vaak weggegooid. Deze praktijken zijn een enorme verspilling van geld en hulpbronnen, maar ze zijn aan het veranderen nu de circulaire economie steeds meer ingang begint te vinden in de vastgoedsector, waar het niet alleen een grote impact belooft te hebben op het milieu, maar ook op de resultaten van bedrijven.

 

4. Volg het voorbeeld van 7 steden wereldwijd 

Zeven steden over de hele wereld nemen het voortouw in de overgang naar een circulaire economie. San Francisco, van oudsher wereldleider op het gebied van recycling, hergebruikt 80% van al het afval en streeft naar nul afval tegen volgend jaar. In Kopenhagen, Denemarken, gaat 62% van de inwoners elke dag op de fiets naar het werk, waar ze de kortste werktijden van Europa hebben en gratis kunnen sporten. (Het is dan ook geen verrassing dat de inwoners van deze stad tot de gezondste en gelukkigste inwoners ter wereld behoren). En Whanganui, Nieuw-Zeeland, heeft 's werelds eerste waterlichaam dat de wettelijke rechten van een persoon heeft gekregen. De Whanganui rivier, die door de inheemse Maori als een voorouder wordt beschouwd, staat onder toezicht van twee wettelijk aangestelde milieubeschermers; de status van persoon helpt ook de inheemse tradities van de Maori te beschermen.

 

5. Ontwerp toekomstige steden met het oog op adaptief hergebruik

Met een wereldbevolking die tegen 2050 naar verwachting 9,8 miljard zal bedragen en steden die bijna 70% van dat aantal zullen huisvesten, doemen er aan de horizon tal van ecologische, sociale en economische uitdagingen op. Het architecten- en stedenbouwkundige bureau Skidmore, Owings & Merrill (SOM) heeft een stad van de toekomst ontworpen die deze problemen op creatieve wijze aanpakt. In de visie van SOM zijn steden een verzameling van dicht ontwikkelde stedelijke knooppunten die met elkaar verbonden zijn door hogesnelheidstreinen. Door de op zichzelf staande wijken zijn bijna alle dagelijkse voorzieningen op loopafstand. Stadscentra liggen in het binnenland, ver van stijgende watermassa's, en zijn voorzien van groene, modulaire gebouwen die sneller en met minder afval kunnen worden gebouwd. Ze beschikken ook over flexibele interieurs die kunnen worden aangepast aan veranderende zakelijke of woonwensen en bieden gedeelde ruimtes die de gemeenschap en het welzijn ondersteunen.

wavey line