Autodesk Fusion 360 Basics: Sketching

Schetsen is een fundamenteel aspect van ontwerpen in Autodesk Fusion 360. Leer de basis van schetsen en het belang ervan in het ontwerpproces.

 

Inleiding tot schetsen in Fusion 360

Schetsen (sketching) in Fusion 360 is de basis voor het ontwerpen van 3D-modellen. Bij schetsen draait het om het creëren van 2D-vormen en profielen die later de basis zullen vormen van jouw ontwerpen. Met schetsen kan je de geometrie, afmetingen en relaties van jouw modellen definiëren voordat je extrudeert of elementen toevoegt. 

 
Tools

Hieronder vind je 5 belangrijke tools die je onder de knie moet krijgen.

 

Circle 1

 

Line Tool: Dankzij deze tool kan je rechte lijnen tekenen in jouw schets. Het is een fundamentele tool voor het maken van basisvormen en contouren.  

 

Circle 2

 

Circle Tool: Met deze tool kan je cirkels van verschillende groottes tekenen. Het is handig voor het maken van ronde vormen, gaten en profielen in jouw schetsen.  

 

Circle 3

 

Rectangle Tool: De rectangle tool helpt je bij het tekenen van rechthoeken en vierkanten. Het is een veelzijdige tool voor het maken van geometrische vormen en het definiëren van grenzen in jouw schetsen.  

 

Circle 4

 

Arc Tool: Met de arc tool kan je gebogen lijnen en bogen tekenen in jouw schetsen. Het is een ideale tool voor het maken van vloeiende overgangen en afgeronde randen. 

 

 

Circle 5

 

Beperkingen en afmetingen: Ondanks dat dit geen specifieke tools zijn, is het cruciaal om te begrijpen hoe je beperkingen (bv. horizontaal, verticaal, raaklijn) en afmetingen (bv. lengte, hoek) kunt toepassen. Deze besturingselementen zorgen ervoor dat jouw schetsen de bedoelde relaties behouden en jouw ontwerp nauwkeurig weergeven.   

Als je bovenstaande tools beheerst, dan heb je een sterke basis voor het maken van nauwkeurige en complexe schetsen in Fusion 360. 


Schetsen in Fusion 360 - Tips & Technieken

Ontdek verschillende schetstechnieken in Fusion 360 waarmee u uw ontwerpproces kunt verbeteren. Leer krachtige tools zoals lijnen, bogen, cirkels, rechthoeken en splines te gebruiken om complexe vormen te creëren. Experimenteer met schetspatronen en spiegelingstechnieken om uw workflow te versnellen en efficiënt symmetrische ontwerpen te maken. 

Tijdens het schetsen is het essentieel om op een paar dingen te letten.

  • Zorg ervoor dat je schetsen volledig gesloten zijn en vrij van open contouren. Zo niet, dan kan dit problemen veroorzaken tijdens het extruderen of het maken van features.
  • Let op de waarschuwingen voor schetskwaliteit die Fusion 360 geeft. Dit zijn waarschuwingen zoals zelfdoorsnijdingen of overlappende geometrie, om de integriteit van je ontwerp te behouden.
  • Houd ten slotte rekening met de invloed van de complexiteit van schetsen op de prestaties en pas uw schetsen zo nodig aan om de efficiëntie te optimaliseren.
 
Geavanceerde schetstools in Fusion 360

Degenen die dieper wil duiken in de verschillende schetstools, hieronder vind je vijf geavanceerde schetstools in Fusion 360 om te verkennen:

 

Circle 1_green

 

Beperkingen (Constraints): Fusion 360 biedt een breed scala aan constraint opties. Hiermee kunt u de relaties tussen schetselementen nauwkeurig regelen. Met constraints zoals samenvallend, parallel, loodrecht en raaklijn kunt u ervoor zorgen dat uw schetsen de gewenste geometrie behouden en zich gedragen zoals bedoeld.  

 

Circle 2_green

 

Dimensionering en parametrische controles (Dimensioning & Parametric Controls): Met Fusion 360 kunt u dimensies aan uw schetsen toevoegen en de grootte en positie van schetsentiteiten definiëren. U kunt ook parametrische besturingselementen gebruiken om dimensies te koppelen, waardoor dynamische relaties ontstaan die automatisch worden bijgewerkt wanneer een dimensie wordt gewijzigd. Dit zorgt voor flexibiliteit in het ontwerp en eenvoudige iteratie.  

 

Circle 3_green

 

Projectgeometrie (Project Geometry): Met de projectgeometrietool in Fusion 360 kunt u in uw schets verwijzen naar bestaande modelgeometrie of schetsentiteiten. Deze functie is vooral handig voor het maken van schetsen die samenwerken met bestaande onderdelen of oppervlakken, zodat u verzekerd bent van een nauwkeurige uitlijning en positionering.  

 

Circle 4_green

 

Schetspatronen (Sketch Patterns): Fusion 360 biedt krachtige tools voor schetspatronen waarmee u herhaalde patronen van schetsentiteiten kunt maken. U kunt kiezen uit verschillende patroontypes. Deze omvatten lineair, cirkelvormig en rechthoekig, en definiëren parameters zoals afstand, aantal en richting, waardoor complexe schetselementen efficiënt gerepliceerd kunnen worden.

 

 

Circle 5_green

 

Constructiegeometrie (Construction Geometry): Fusion 360 biedt gereedschappen voor constructiegeometrie waarmee u tijdelijke of referentie-elementen in uw schetsen kunt maken. Constructielijnen, punten en cirkels kunnen helpen om relaties te definiëren en de plaatsing van andere schetselementen te begeleiden. Dit helpt bij het maken van meer complexe en gecontroleerde ontwerpen.  

 

Door deze extra geavanceerde schetstools in Fusion 360 te gebruiken, kunt u uw schetsmogelijkheden verder uitbreiden, de nauwkeurigheid van uw ontwerp verbeteren en uw modelleerworkflows stroomlijnen.

 
Sketchbeperkingen en -afmetingen


Fusion 360 biedt een breed scala aan schetsbeperkingen en -afmetingen om de geometrie van uw schetsen nauwkeurig te controleren. Beperkingen, zoals horizontaal, verticaal of raaklijn, zorgen ervoor dat uw schetsen hun bedoelde vorm en verhoudingen behouden. Met dimensies kunt u exacte afmetingen opgeven, zodat uw ontwerpen nauwkeurig en parametrisch flexibel zijn.


wavey line

 

Wilt u meer informatie over Fusion 360 of wilt u meteen een offerte aanvragen bij één van onze erkende resellers? 

Fusion 360