VK Architects & Engineers: Duurzaamheid vanaf de early design phase

 

Al meer dan 65 jaar is VK Architects & Engineers een vooraanstaand ontwerp- en studiebureau. Ze bieden architecturale, engineering en infrastructuur design oplossingen in vier markten: Gezondheidszorg, Gebouwen, Industrie en Infrastructuur. VK is niet alleen actief in de Benelux, maar ook in Spanje en zelfs Vietnam. Hun missie ‘valuing the well-being of people and planet’ is de stuwende kracht in de dagdagelijkse werking bij hun multidisciplinaire teams. In alles wat VK onderneemt en de oplossingen ze aan hun klanten bieden, stellen ze het welzijn van mens en planeet centraal. Duurzaamheid wordt dan ook erg hoog in het vaandel gedragen.

 

Duurzaamheid als leidraad voor performantie

“Als toonaangevend bedrijf wil VK graag een pioniersrol hebben in onze sector. Onze grootste missie is dan ook om ons te focussen op architectonische bouwprojecten, waarbij we mens en milieu centraal stellen. In het kader van de levenscyclus van een bouwwerk krijgen ‘sustainable impact’ en ‘performantie’ van het bouwwerk de grote prioriteit”, zegt Ann Van den Borre.

“Deze duurzaamheid uit zich al vanaf de vroegste ontwerpfase, waar we proberen om al zoveel mogelijk issues snel te detecteren. Zo vermijden we verspilling, hogere kosten en frustraties bij de projectmedewerkers bij langere werftijden. Ook de manier waarop we projecten opzetten en coördineren verloopt zo efficiënt mogelijk. In minder dan één uur kunnen we in de early design fase al bottlenecks detecteren en hun impact op de meetstaten, design en budget weergeven.”

 

Hospitals Brussel - UZB - Medtech
De ruimteplanning en de herconditionering van het UZ Brussel is één van de vele duurzame projecten van VK Architects & Engineers.

 

Flexibele teams beter laten samenwerken

“Naarmate ons bedrijf groeide, zochten we ook naar een goede oplossing om onze flexibele teams beter te laten samenwerken, waarbij alle data voor iedereen toegankelijk is”, zegt Thierry Monteyne.

"Onze ontwerpteams volgen een vrij klassiek proces: ze gebruiken Revit en iedere designer heeft zijn eigen team space. Het uitwisselen van ontwerpdata kon veel beter en meer gestructureerd, maar wij zijn ontwerpers en geen procesmanagers.

Aangezien al onze modellerende users ook al met BIM 360 werkten, waaronder Revit Cloud Worksharing en Design Collaboration, waren we samen met Arkance Systems op zoek naar een oplossing binnen dit ecosysteem."

 

Digitale transitie dankzij Arkance Systems

Cedric De Bruyckere (Arkance Systems): “Het is een fantastisch project om met VK mee te denken en te zoeken naar duurzame en passende oplossingen. Een digitale transitie is een proces van technologie, workflow én mensen.

Een essentiële stap in dit proces begint met het vermijden van bouwfouten. Dit kan door het ontwerpproces goed af te stemmen op de realiteit via analyses op de digitale modellen.

Hiervoor moesten we op zoek naar een cloud-oplossing in een gemeenschappelijke data-omgeving (Common Data Environment), waar gezamenlijk en vanop afstand aan kon gewerkt worden. Arkance Systems analyseerde de workflow van VK en bedacht samen met Autodesk een testfase om alles goed af te stemmen.

Na enkele bijsturingen en korte opleidingen kwamen we al snel met een voorstel voor een concrete oplossing, die met succes door VK in gebruik werd genomen.”

 

Goede afspraken maken goede collega's

“Eindelijk spreken we dezelfde taal", zegt Thierry Monteyne enthousiast. “Vanaf het begin van het ontwerp laten we Autodesk’s BIM 360 Model Coordination het werk doen. In plaats van bestanden te exporteren en extra tijd te verliezen, kunnen we nu live clashes detecteren op het model.

De communicatie tussen onze designers verloopt hierdoor ook veel vlotter. Iedere ontwerper die met BIM 360 werkt, kan automatisch via Model Coordination hun werk valideren en aanpassen indien nodig, waar en wanneer ze dat willen.”

Ann Van den Borre: “Samenwerken met een geëngageerde partner als Arkance Systems, die snel de noden van ons bedrijf begrijpt is een grote plus. Dit laatste project zet onze partnership weer eens goed in de verf. Arkance Systems kent onze projectaanpak al vele jaren.

Samen met hun opvolging van innovatieve technologieën en software-oplossingen boeken we steeds snelle resultaten, die we vervolgens samen opvolgen en optimaliseren.”

 

Dit klantverhaal is ook te bekijken via onderstaand filmpje

 

 

VK Architects & Engineers | Guldensporenpark – Building A 4 – 9820 Merelbeke | +32 9 210 31 51 |  https://www.vkgroup.be/ | gent@vkgroup.be

Arkance Systems