
In 2019 werd de prachtige Notre Dame de Paris verwoest in een hevige brand. Sindsdien werd er hard gewerkt om de Notre Dame in haar oude glorie te herstellen. Tijdens het herstel van de kathedraal werd besloten om niet alleen de Notre Dame te renoveren, maar ook de omgeving errond een upgrade te geven.
Aangezien dit een enorm project is, werd er in 2021 een internationale wedstrijd georganiseerd. 4 teams werden geselecteerd om de plaza van de kathedraal te herstellen. De jury selecteerde landschapsarchitectuurbureau Bas Smets als winnaar. Hij zal met zijn ontwerpteam ((GRAU Architects, Neufville-Gayet Architects, Ingérop, Franck Boutté Consultants, Les Eclaireurs, BLD Waterdesign en Cronos Conseil) de omgeving rond de Notre Dame nieuw leven inblazen.

Het renovatieproject zal in 2024 van start gaan. Er zal veel ruimte gemaakt worden voor meer groen en er wordt een binnenpromenade gemaakt in de voormalige parkeergarage onder het voorplein. De building information modeling (BIM) - bestanden, geproduceerd door het team en getest door ingenieursbureau Ingérop, geven een nauwkeurig beeld van hoe de toekomstige ontwikkelingen, bedacht door tuinarchitect Bas Smets en zijn team, eruit zullen zien.
BIM is essentieel voor het digitale bouwproces. Gegevens staan centraal, dus ze worden gestructureerd via het 3D-model, gedeeld en gebruikt als bron van informatie en visualisatie via modelleringstechnologie en ondersteuning voor documentuitwisseling met Autodesk Infraworks, Civil 3D en Autodesk Docs.
Een symbolische transformatie
De eerste grote ecologische actie die het team van Bureau Bas Smets voorstelt, is een plan om het gebied koolstofvrij te maken. En wat kan hier symbolischer voor zijn dan het transformeren van een ondergrondse parkeergarage van twee verdiepingen, vlak onder het voorplein?
Deze geheel opnieuw ontworpen ruimte heeft nu toegang tot de aangrenzende crypte en - in de geest van het terugkeren naar de wortels van de locatie - zal ook uitkomen op de Seine. De overblijfselen van een dok werden blootgelegd tijdens opgravingen voordat de garage in de jaren 1960 werd gebouwd, een bewijs dat de locatie ooit openstond naar de rivier.

"De gebruikerservaring was een doorslaggevende factor bij de keuze van de stad Parijs voor dit project. Naast de 30.000 mensen die dagelijks de kathedraal bezoeken, passeren hier elke dag duizenden andere mensen - werknemers en de lokale bevolking. Het gebied was echter slecht uitgerust en slecht doordacht voor mensen met beperkte mobiliteit." - Carine Dunogier, Hoofd stedelijke ontwikkeling bij Ingérop |
Het gebruik van realtime 3D-visualisatie
De 3D-modellen geven een realistisch beeld van hoe dit project van maar liefst 33 miljoen dollar eruit zal zien als het in 2027 is voltooid. Ze zijn gemaakt door Ingérop en geproduceerd met behulp van Autodesk Infraworks, Civil 3D, 3ds Max en AutoCAD.

Autodesk ondersteunde de stad Parijs door technologische expertise te leveren tijdens de wedstrijd voor het ontwerpen van het plein van de Notre-Dame. Het maken van een 3D-model van het bestaande terrein rond de kathedraal hielp de vier teams de vereisten beter te begrijpen (een cruciaal onderdeel van elk ontwerp) en hun plannen hieraan aan te passen. De teams hadden snel en direct toegang tot het model via Autodesk Docs in de cloud. Dit was vooral belangrijk tijdens de COVID-19 pandemie, vooral omdat de loodvervuiling rond de kathedraal een drastisch gezondheidsprotocol vereiste in overeenstemming met de aanbevelingen van het Franse agentschap voor milieu- en energiebeheer (ADEME), waardoor bepaalde gebieden niet toegankelijk waren.
"De 3D-visualisatie van de projecten van de kandidaten, met behulp van Autodesk-technologieën, stelde de jury in staat om zichzelf te verdiepen in de voorstellen voor de herontwikkeling van dit historische district van Parijs en het beste ontwerp te kiezen. We hopen dat miljoenen bezoekers van deze uitzonderlijke locatie zullen genieten zodra de bouw is voltooid." - Emmanuel Grégoire, First Deputy Mayor van Parijs |

"Werken en samenwerken in de cloud zorgde voor een soepele uitwisseling tussen alle projectpartners. Het digitale model maakte het mogelijk om een constructieve dialoog aan te gaan met het bisdom en de burgercommissie van de stad Parijs." - Vincent Duloup, projectmanager verantwoordelijk voor de digitale hub Grand Ouest van Ingérop. |
Integratie van de natuur om de bezoekerservaring te verbeteren
Een bijkomend hoogtepunt van deze stedelijke herontwikkeling is de terugkeer van meer groen op het Île de la Cité. Het gebied van het voorplein was grotendeels geplaveid, maar zal worden omgetoverd tot een met bomen begroeid plein. "Het wordt erg warm in de zomer," zegt Dunogier. "In het verleden zagen we zelfs dat de rijen om de kathedraal binnen te gaan de schaduw van het gebouw volgden, omdat bezoekers bescherming zochten tegen de hitte. Er zijn natuurlijke schaduwplekken in het ontwerp opgenomen om de natuur terug te brengen in een ruimte die elk jaar plaats biedt aan ongeveer 100 culturele evenementen."
Om de temperatuur op zeer warme dagen naar beneden te krijgen, wordt er ook een laag water van minder dan een halve centimeter dik over een groot deel van het plein verspreid. Met behulp van teruggewonnen regenwater en een gesloten circuit is het de bedoeling dat het water zoveel mogelijk verdampt om de voorbijgangers te verfrissen.
Het herontwikkelingsproject rond de Notre-Dame, dat nu voor de hele wereld zichtbaar is dankzij 3D-modellering en versterkt wordt door een bezoek in virtuele realiteit, zal de vele ruimtes benadrukken die samen een site vormen die rijk is aan geschiedenis. Met BIM als matrix zal het efficiënte gebruik van moderne bouwtechnologie de teams helpen om het monument te herstellen tot een verbeterde, groenere versie van zijn vroegere pracht en praal.
